Sunday, 1 September 2013

Erti sebuah kemerdekaan

              Bismillahirahmanirahim.. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat..

            Alhamdulillah bersyukur kita kepada tuhan yang maha esa kerana sudah genap 57 tahun Negara kita Malaysia mencapai kemerdekaan dan sudah 57 tahun kita merasai nikmat keamanan tanpa sebarang gangguan. Kemerdekaan yang dikecapi bermakna kita bebas bukan sekadar daripada penjajahan fizikal malahan mencakupi spiritual dan mental. Erti kemerdekaan yang dinikmati ialah membebaskan diri daripada cengkaman kuasa asing seterusnya berusaha bangkit sebagai bangsa bermaruah. Kekuatan politik untuk memperolehi kemerdekaan perlu didokong oleh penguasaan ilmu pengetahuan untuk mempercepatkan proses pembangunan negara.             Menyorot kembali perjuangan kemerdekaan bangsa Melayu sejak 1511 hingga ke Perang Dunia Kedua 1941-1945, negara ini telah mengalami 3 peringkat perjuangan. Peringkat pertama, secara militan atau gerila, perjuangan pondok yang dipelopori oleh golongan ulama dan kemudian golongan nasionalisma yang berjuang melalui mata pena. Ketiga-tiga kategori perjuangan ini berjalan berasingan sehinggalah pada cadangan untuk mengadakan Kongres Melayu pertama pada 1-4 Mac 1946 diadakan dan menyatukan ketiga-tiga kategori perjuangan ini dengan lebih tersusun dan teratur. Menjadi tanggungjawab rakyat generasi baru hari ini untuk mengenang dan menghayati erti kemerdekaan. Tugas kita pada hari ini adalah memenuhi dada dengan ilmu pengetahuan agar kemerdekaan yang dimiliki dapat dipertahankan dan dikekalkan. Tanpa ilmu pengetahuan, kemerdekaan yang baru sahaja diperolehi amat rapuh.

            
           Rakyat perlu bersedia menghadapi pelbagai cabaran untuk memperkasakan bangsa yang merdeka. Sementelah seluruh rakyat Malaysia telah melalui pelbagai cabaran getir, kemerdekaan perlu dihayati dan diisi dengan memelihara kekuatan politik, ekonomi, sosial, agama, bahasa, budaya dan seni warisan bangsa. Segala jurang pembangunan, ekonomi dan sosial di kalangan kaum perlu dirapatkan dan diperkukuhkan agar saling menikmati erti kemerdekaan. Perpaduan yang terbina semenjak usaha memperolehi kemerdekaan perlu diteruskan dan disemai supaya rakyat menjadi semakin kukuh.

          sebagai seorang rakyat Malysia kita patut melahirkan rasa kesyukuran kerana mempunyai sebuah Negara yang masih aman dan damai tanpa sebarang peperangan sepertimana yang berlaku di Negara-Negara lain seperti palestin, syria dan mesir. Akan tetapi amat menyedihkan lagi apabila para syabab pada zaman ini sudah tidak memahami lagi tentang erti kemerdekaan dan kebebasan yang sebenar. Mereka semakin tidak menghargai dengan pengorbanan yang telah dilakukan oleh para mujahidin kita dahulu dalam menegakkan kebenaran. sebagai bukti hari kemerdekaan disambut dengan cara yang salah dan bertentangan dengan syarak seperti pesta arak dan sebagainya.sedangkan saudara-saudara kita di Syria,mesir dan palestin bersabung nyawa hari-hari demi menegakkan kebenaran akan tetapi kita di Negara yang aman dan damai seolah-olah tidak mengambil endah terhadap keamanan yang dikecapi. Apakah erti sesuatu kemerdekkaan kepada mereka.? tepuk dada Tanya selera..

        Oleh itu,  Menyelami erti kemerdekaan dengan menyusuri lembaran sejarah bangsa akan menyedarkan seluruh rakyat betapa perjuangan kemerdekaan tidak pernah terhenti. Seharusnya kegemilangan ini menjadi pemangkin kepada generasi baru negara untuk meneruskan kecemerlangan yang telah dicapai. Pengorbanan generasi terdahulu perlu menjadi inspirasi untuk kita terus berusaha gigih menjadi bangsa yang maju dan moden. Marilah sama-sama kita mendoakan saudara-saudara kita di palestin,syria dan mesir dapat mencapai keamanan dan kemerdekaan sepertimana Negara kita..
"Pray for Syria, Pray for Egypt and Pray for Palestin" - Peace no War..~

No comments:

Post a Comment

(tulisan gerak2)

snow~Aktiviti Berjalan~Selamat Datang ke Blog AQSA UniSZA. Kami ingin mengucapkan selamat menghadapai peperiksaan akhir semester, bittaufiq wannajah! شكرًا . :)